WORDPRESS

КАКВО Е WORDPRESS?

WordPress е софтуер с отворен код, предназначен за всеки и работи с лесни за възприемане настройки, така че да можете да се съсредоточите върху споделянето на вашата история, продукт или услуги свободно. Той предлага мощни функции за растеж и успех. WordPress е платформа за изграждане на всякакъв тип любителски и професионални сайтове като блогове, бизнес уеб сайтове, eCommerce магазини, новинарски сайтове, форуми, професионално портфолио и още…, и още. И това е само началото.

Това е най-предпочитаната CMS платформа в света. Съкращението CMS идва от Content Management System и представлява готов софтуерен продукт, който позволява допълване и разширение на функционалностите й. WordPress е изграден с един от най-популярните програмни езици – PHP. Той представлява скриптов език с отворен код и се използва за създаването на приложения с динамично уеб съдържание.

 

КАКВА Е РАЗЛИКАТA МЕЖДУ WORDPRESS.ORG И WORDPRESS.COM

 • WordPress.org представлява уеб приложение с отворен код за създаване на WordPress сайтове, както за потребители без никакви технически познания, така и за потребители с по-задълбочени умения.

Разработчиците на сайтовете имат привилегията да използват отворения код на платформата и да го променят, както пожелаят, защото имат пълен контрол над кода.

Това, което трябва да направите е да свалите инсталационния пакет от сайта и да го инсталиране на сървър. Не забравяйте, че за тази цел ще имате нужда от хостинг и домейн име за вашия сайт.

 • WordPress.com представлява официалният сайт за създаване на сайтове или блогове в платформата, като всеки един от тези сайтове се зарежда директно от сървърите на платформата.Когато използвате WordPress.com, ще имате нужда от заплащане на собствен домейн или добавяне на допълнителна тема по ваш избор, която е извън стандартните теми, които предлага платформата.

Ако искате да си направите собствен сайт в WordPress.com, ще трябва първо да се регистрирате.

ФУНКЦИОНАЛНОСТИ И ЕЛЕМЕНТИ НА WORDPRESS САЙТОВЕТЕ

Това, което трябва да знаете е, че всеки WordPress сайт съдържа 4 основни елемента:

 • WordPress плъгини (разширения) и WordPress widgets (джаджи);
 • Тема;
 • Ядро (версия);
 • WordPress база данни.

Всички тези елементи присъстват в WordPress, за да може да се подобри представянето на сайтовете и те да бъдат още по-привлекателни за потребителите. Но не забравяйте, че освен да ги използвате, трябва и да ги поддържате актуални. Когато не актуализирате вашата тема или вашите плъгини, вие рискувате пробив в сигурността на сайта си. Разработчиците на използваните от вас тема и разширения много редовно предоставят актуализация за сигурност и отстраняване на грешки точно поради тази причина.

WORDPRESS ТЕМИ

Темите много важен елемент от WordPress. Сами по себе си те представляват код, който се инсталира към ядрото на вашия сайт. Всеки сайт се нуждае от тема, за да функционира. Когато инсталирате своя WordPress сайт за първи път ще видите, че вие вече имате инсталирана тема по подразбиране, но сами можете да изберете най-подходящата WordPress тема за сайта си. Направете своя избор, така че тя да отговаря на всичките ви изисквания от това как да изглежда той до функционалностите и страниците, с които да разполага.

ДОМЕЙН

Какво е домейн име? Домейнът представлява името на вашия сайт, което се изписва в търсачките, за да достигнете до сайта си. Изборът на подходящо домейн име не е лека задача. Правилно подбраното домейн разширение ще ви направи лесно откриваеми в онлайн. Ето няколко съвета за избора на подходящо домейн име:

 • Домейнът трябва да се асоциира с вашата дейност, продукт или услуга;
 • Изберете уникално домейн име, което е лесно за изписване и запомняне;
 • Заложете на по-кратко име;
 • Включете ключови думи, които асоциирате с услугите или дейността си. Това ще ви помогне да излизате на по-горни позиции в търсачките и потребителите ще достигат по-лесно до вашия сайт при търсене;
 • Изберете домейн разширението си спрямо локацията на вашия бизнес или дейност. Ако вашият блог, WordPress сайт или онлайн магазин е предназначен за Европейския пазар, използвайте .eu домейн.

WooCommerce

WooCommerce представлява плъгин за електронна търговия с отворен код. Той асистира на собствениците на фирми от всякакви различни сфери, да продават своите продукти и услуги онлайн по лесен и разбираем начин на управление. Чрез WooCommerce реализирате продажби, управлявате поръчки и изпълнявате много други функции, които Ви помагат да ръководите своя онлайн магазин. С WooCommerce – WordPress магазин, можете да продавате продукти, услуги и почти всичко друго, което пожелаете.